Rajče jedlé
Podzimní období s sebou přináší řadu nemocí. Je proto dobré posilovat imunitu. Hitem doby jsou mango, avokádo, citrony, pomeranče, borůvky, ale podle vědců je nejlepším zdrojem zdraví obyčejné rajče.
Rajče se vyznačuje vysokým obsahem lykopenu. To je jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Přispívá ke snížení rizika kardiovaskulárních i nádorových onemocnění.
Ženy, rajčata mají uplatnění také v kosmetice. Šťáva z jejich plodů čistí a zjemňuje pleť (připravují se z ní pleťové masky, extrakt se přidává do krémů a jiných kosmetických produktů). Pozor ale, nezralé zelené plody rajčat jsou jedovaté.
Zajímavostí je, že vstřebávání lykopenu se zvyšuje po tepelném zpracování, takže rajská omáčka nebo domácí protlak jsou správnou volbou (jsou stejnou skvělou potravinou jako čerstvé ovoce).
Rajčata obsahují vitamíny A, C, K, draslík a kyselinu listovou. Všechny tyto součásti podporují imunitní systém, oběhový systém a správnou funkci svalů. Vysoký obsah draslíku pomáhá regulovat krevní tlak, zatímco vitamín C podporuje regenerační procesy těla. Rajčata mají navíc nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody a to pomáhá udržovat správnou hydrataci.
Rajčata lze přidávat téměř do čehokoliv – do salátů, hodí se k nim těstoviny a zdravá je z nich i polévka. Rajčata přitom patří k nejdostupnějším druhům ovoce, a to jak v sezóně, tak i v zimě, a to jak ve formě zavařenin, pyré nebo konzervovaných rajčat. Jejich nutriční hodnota zůstává i v zimě velmi vysoká.
Dětem nejčastěji chybí vápník, ženám pak hořčík. Takže rajčatům zdar a Vám dobrou chuť!

