Mandarinku nebo pomeranč?
Oba druhy ovoce pocházejí z Asie – mandarinky z oblasti Číny a Japonska, pomeranče z oblasti Číny a Vietnamu.
Oba se považují za samostatný druh a šlechtěním vznikl velký různých odrůd, které se mezi sebou liší jak velikostí, tak barvou i nutričním obsahem. U obou najdeme odrůdy s peckami i bez pecek. Rostou na keři nebo spíše na stromku, mandarinka na mandarinkovníku, pomeranč na pomerančovníku.
Hlavním rozdílem je velikost – mandarinky jsou menší, méně kulaté, trochu ploché a mají spíše červenooranžovou barvu. Bývají sladší než běžné pomeranče, ale není to pravidlo. Zralé jsou také měkčí na dotek, zatímco pomeranče jsou po dozrání pevné a těžké. Mají také tužší slupku, proto zejména děti preferují více mandarinky, protože se jim lépe loupou.
Pokud je vaším cílem do sebe dostat co nejvíce vitamínu C, budou pro vás lepší volbou pomeranče, protože jej obsahují více než dvojnásobek. Jeden velký pomeranč obvykle pokryje kompletní denní potřebu vitamínu C. Pomeranče mají více vlákniny, mandarinky mají vyšší obsah vitamínu A. Dále mají i více kalorií a sacharidů než pomeranče.
Pokud by šlo o soutěž, pomeranče by ji vyhrály, ale rozdíly by nebyly zase až tak velké. Oba druhy citrusů jsou tvořeny zejména vodou. Oba druhy docela pomáhají při hubnutí! Konzumujte tedy ty, na které máte zrovna chuť. A není nic lepšího než střídat oba tyto druhy citrusů. Tak dobrou chuť a hodně zdraví!