Skořice
Skořice je aromatické koření s velkými antioxidačními a protizánětlivými účinky. Obsahuje mnoho speciálních sloučenin, které mají mnoho blahodárných účinků.
Lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 4 gramy vlákniny, žádný tuk, cukr ani bílkoviny. Dále v ní najdete 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 % železa a 3 % vitamínu K. Půl lžičky skořice pozitivně ovlivní hladinu cukru v krvi, zažívání
i imunitu.
Vyšší dávky prospějí
, u diabetu, rakoviny i neurodegenerativních onemocnění.
Skořice má vysoký obsah antioxidantů.
Vědci ve skořici identifikovali 41 ochranných sloučenin. Zejména jde o polyfenoly, fenolové kyseliny a flavinoidy.
Skořice chrání před poškozením volnými radikály, zpomaluje proces stárnutí, pomáhá v boji proti oxidačnímu stresu, pomáhá snížit množství různých symptomů a nemocí, omezuje množství oxidu dusnatého v těle, který se hromadí v krvi, snižuje hladinu lipidů, způsobujících poruchy mozku, rakovinu a srdeční choroby.
Skořice obsahuje více než 7 druhů flavonoidů účinných proti zánětům, snižuje otoky a záněty, pomáhá při bolestech svalů, šlach a kloubů, pomáhá při vážných alergických reakcích.
Skořice má přírodní antimikrobiální, antibiotické, antihoubové a antivirové účinky, esenciální oleje ve skořici posilují imunitu, pomáhají v boji proti škodlivým infekcím a virům, chrání proti bakteriím, které způsobují potíže v zažívacím traktu, extrakty ze skořice chrání před bakteriemi v ústní mikroflóře při zápachu z úst, významná je antibakteriální ochrana před zubním kazem a ústní infekcí, jako jsou např. afty, chrání pokožku před vyrážkami, alergickými reakcemi a infekcemi jako akné, pomáhá proti kvasinkovým houbám…
Skořice brání vzniku plísní, zastavuje šíření candidy v trávícím traktu, reguluje hladinu cukru v krvi, blokuje enzymy – alaniny, které umožňují cukru absorpci z krve, snižuje množství glukózy vstupující do krevního řečiště.
Tento „zázrak“ – skořice snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění, infarktu i mozkové mrtvice, snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a hladiny triglyceridů, snižuje vysoký krevní tlak, zrychluje krevní oběh, zabraňuje krvácení a tvorbě krevních sraženin, zlepšuje regeneraci tělesných tkání.
Skořice také chrání před neurologickými poruchami, Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou – chrání kognitivní funkce a zdraví mozku, aktivuje neuroochranné proteiny chránící mozkové buňky před mutací, snižuje negativní účinky oxidačního stresu i riziko rakoviny, protože obsahuje cinnamaldehyd, který zabraňuje růstu nádoru a podporuje sebezničení rakovinných buněk – buněčnou apoptózu, pomáhá zejména při rakovině tlustého střeva.
Takže kdo chce být zdráv, nemůže vynechat skořici (dát si celou vařit v horké vodě) již od ranní kávy až po dochucení (mletou) na mnoho druhů potravy.