Borůvky léčí
Přírodní medicína tvrdí, že tyto tmavomodré lesní plody poskytují dlouhodobý zdravotní přínos, který zdaleka přesahuje jejich „drobnost“. Jsou bohaté na vitamin C, vitamin K, mangan a další antioxidanty, patří do skupiny nejvýživnějších potravin. Již jeden hrneček Vám dodá resveratrol, kyselinu gallovou, lutein, zeaxanthin, vitamíny K a C, mangan i vlákninu. A tohle všechno umějí…
a) bojují proti stárnutí – jsou bohaté na antioxidanty jako celek, ale jsou bohaté i na rostlinné flavonoidy proanthokyanidiny. Podle vědců zpomalují stárnutí a brzy působí proti různým druhům zánětů.
b) posilují mozek – obsahují množství fenolů, zejména kyseliny gallové /chrání mozek před degenerací, neurotoxicitou a oxidačním stresem/. Jistě znáte další potraviny s vysokým obsahem kyseliny gallové jako jsou např. ostružiny, oříšky kešu, lískové oříšky, mango, švestky, jahody, zelený čaj či červené víno.
c) působí proti rakovině – potraviny bohaté na kyselinu gallovou pomáhají zabíjet rakovinu bez poškození zdravých buněk! Např. „Magazín biochemické a molekulární toxikologie“ publikoval studii hodnotící protinádorové účinky – borůvky a kyselina gallová pozitivně působí na rakovinu prsu!
d) podporují trávení – opravdu několik hrstiček borůvek denně pomáhá regulovat gastrointestinální stopy. Uvádí to Univerzita v americkém Maine, podle které borůvky mění rovnováhu střevní mikroflóry a podporují růst dobrých bakterií (probiotik) v tlustém střevě.
e) udržují zdravé srdce – odborný magazín „Oběh“ např. publikoval studii, která ukazuje, že konzumace borůvek společně s jahodami chrání srdce. Tato dvojice plodů snižuje riziko srdečního záchvatu až o třetinu. To vyplynulo z výzkumu, jehož se prý zúčastnilo 93 tisíc žen (no??) ve věku 25 až 42 let.
f) zbavují akné – široké spektrum vitaminů a minerálů pomáhá obnovit hormonální rovnováhu, která působí proti akné. Jedná se o výborný domácí lék na odpuzující pupínky! A dál, resveratrol v nich obsažený snižuje poškození způsobené slunečním zářením (kdo z Vás se ještě nikdy „nepřipálil“ na dovolené na přímořském sluníčku?).
g) jsou prospěšné na hubnutí pro nízký obsah kalorií, nízký glykemický index a vysoký obsah vlákniny (potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou absorbovány pomaleji a tak zůstávají v trávicím traktu déle. Právě proto jsou tyto potraviny nazývány jako pomalé sacharidy).
Takže nelze než si dopřávat borůvky co nejčastěji a pak budete mimo jiné „rizikovou skupinou“ pro ČSSZ, protože se dožijete vysokého věku a oni Vám budou muset vyplácet důchod desítky let. Tak na zdraví (bez alkoholu, ale s borůvkami a dalšími lesními plody a třeba i mandlemi či ořechy).